Apa yang Anda Cari ?

Monday, 18 March 2013

7 TIPS MEMBUATKAN OTAK BERFIKIR LEBIH PANTAS

Otak manusia pada dasarnya merupakan komputer biologi. Ia memerlukan makanan, oksigen, dan ia juga memerlukan latihan. Kita perlu melakukan beberapa perkara untuk meningkatkan kekuatan otak dengan melatihnya, atau memanipulasinya.

Tip di bawah ini mungkin akan membuatkan otak kita bekerja lebih baik.


1. Ambil dos EPA secukupnya
  
EPA adalah bahan kimia dalam minyak ikan yang merupakan makanan bagi otak, setiap orang pasti sudah mengetahuinya.Kajian menunjukan bahawa minyak ikan dapat memberikan peningkatan aktiviti pada otak, melancarkan peredaran darah, dan meningkatkan daya ingatan kita.

2. Seks secara terancang
Melakukan seks dapat melepaskan kimia yang dapat meningkatkan kekuatan otak menurut buku Teach yourself Training your brain yang ditulis oleh pengajar senior dan seorang ahli biologi. Seks adalah satu bentuk latihan yang sempurna, yang juga meningkatkan peredaran darah ke otak. Ia dapat mengurangkan stress dan ketegangan.

3. Buat teka teki
Teka-teki silang kata, Sudoku atau yang lainnya dapat membuat otak kita tetap pada kedudukan terbaik. Sama seperti otot, jika kita tidak berlatih secara regular, ia akan kehilangan kemampuannya untuk bekerja secara maksima.

4. Berjalan kaki
Tidak ada yang dapat mengalahkan udara segar yang dapat menyegarkan pikiran. Berjalan di bandar, dekat sungai atau di taman akan membantu kita menyingkirkan awan kelabu dan membantu pikiran kita lebih 'jernih.'

5. Ketawa/Senyum
Ketawa bukan saja merupakan ubat terbaik, ia juga dapat meningkatkan fungsi otak dan menstimulasi kedua belah otak. Pastikan korang ketawa setiap hari yer. Lagipun senyum itu sedekah 

6. Berfikiran Kreatif
Melukis atau mempelajari alat muzik dapat menyebabkan manusia berfikir lebih cepat dan Kreatif. Jadi,kalau korang minat muzik,selalu2 kanlah pergi Jamming.

7. Berkomunikasi dengan sifat Keanak-Anakan
Einstein pernah berkata bahawa imaginasi lebih penting daripada pengetahuan dan ia menggunakannya pada beberapa eksperimen yang akhirnya menemui perhitungan paling terkenal sepanjang masa (E=MC2).

Cuba kita lihat anak-anak, mereka penuh dengan imaginasi, dan mereka belajar lebih banyak pada tahun-tahun awal kehidupan mereka lebih daripada apa yang kita pelajari selama satu dekad. Bebaskan pikiran kita dari penjara pikiran 'seorang dewasa', anda akan menemui cara berpikir yang belum pernah ada terpikir sebelum ini.