Kenapa manusia
perlukan Protein?
Sebab daripada protein, tubuh akan memecahkannya melalui tindakan enzyme protease menjadi rantai/unit asas iaitu asid amino kemudian asid amino berkenaan akan digunakan oleh tubuh untuk membina pelbagai komponen dalam badan.
Terdapat dua jenis asid
amino :
- Asid Amino tak perlu - badan boleh hasilkan
sendiri. jadi kita tak perlu dapatkan dari makanan.
- Asid Amino perlu - badan tak boleh hasilkan
sendiri, maka manusia perlu dapatkan dari makanan.
Sembilan rantai asid amino perlu untuk tubuh ialah ::
- phenylalanine
- valine
- threonine
- tryptophan
- isoleucine
- methionine
- leucine
- lysine
- histidine
Apakah Fungsi protein
/ asid amino untuk tubuh manusia?
Fungsi protein untuk tubuh manusia adalah sangat besar. Banyak dari proses pertumbuhan tubuh manusia dipengaruhi oleh protein yang terkandung di dalam tubuh kita.
- Kandungan protein dalam tubuh manusia mencapai
1/6 dari berat tubuh manusia.
- Protein sangat penting untuk perkembangan
setiap sel dalam tubuh.(kulit, rambut,kuku, otak, organ, saraf, dan
banyak lagi)
- Untuk menjaga kekebalan tubuh melalui sistem
imuntitubuh.Antibodi tubuh dihasilkan daripada protein.
- Protein diperlukan untuk membina
bahan senyawa kimia sepertienzim dan hormon
yang berperanan penting dalam mengatur berbagai proses yang terjadi di
dalam tubuh.
- Protein digunakan sebagai bahan bakar apabila
keperluan energi tubuh tidak dipenuhi oleh karbohidrat dan lemak.
(contohnya semasa kebuluran).
Apa akan terjadi jika
manusia tidak mendapat protein yang secukupnya?
Seseorang yang kekurangan protein akan mengalami masalah berikut ::
- Menurunkan daya tahan tubuh terhadap penyakit
- akan kerap sakit.
- Bagi kanak-kanak, kekurangan protein
menyebabkan terganggunya perkembangan tumbesaran tubuh, otak dan minda .
- Kekurangan protein yang kritikal pada
kanak-kanak akan mengakibatkan kwashiorkor dan kerencatan akal.
- Kulit akan kusam dan kasar serta kendur.
- Luka lambat sembuh.
- Otot menjadi lembik dan kendur
- Lemah tenaga seksual
- dan banyak lagi kesan buruk akibat kekurangan
protein.
Kanak-kanak yang
mengidap Kwashiorkor akibat tidak mendapat zat protein.
|
Apakah sumber protein
yang baik?
Terdapat dua jenis protein dari sumber makanan iaitu:
- Protein kelas pertama - iaitu yang
mengandungi kesemua 9 rantai asid amino perlu. Contoh protein ini ialah
daging, ikan, ayam dan kacang soya.
- Protein kelas kedua - semua protein dari
sumber tumbhan kecuali kacang soya.
Kacang soya adalah sumber protein yang sangat baik kerana
- mengandungi dua kali lebih protein dari
daging,
- 4 kali lebih protein dari telur
- 12 kali lebih dari protein susu.
- rendah lemak,
- tanpa kolesterol
- mudah diserap oleh badan manusia.
Apakah ESP?
Energizing Soy Protein atau singkatannya ESP adalah satu produk unggul dan premium yang dihasilkan oleh syarikat makanan tambahan semulajadi tertua di dunia, Shaklee Corporation. ESP merupakan serbuk protein yang di hasilkan daripada kacang soya baka tulen, atau dalam bahasa sains dikenali sebagai Non-GMO (Non genetically modified organism) iaitu kacang soya asli yang tidak mengalami perubahan sturktur genteik melalui pelbagai kaedah dalam kejuruteraan genetik. Ini bermakna serbuk soya ESP adalah serbuk soya yang tulen.
Apakah kebaikan ESP?
- Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf
di seluruh duniadengan menjalankan kajian klinikal yang paling
banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang
diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan.
- Ia diproses di bawah suhu rendah untuk
mengekalkan kualiti protein.
- Setiap tin ESP berasal dari 30 kg kacang soya
dan ia adalahbooster tenaga segera yang boleh bertahan selama
berjam-jam.
- Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22
jenis asid aminodan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan
9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan
manusia.
- ESP mempunya indeks glisemik (GI)
yang rendah, oleh itu tenaga dari ESP dilepaskan perlahan-lahan ke
dalam darah untuk jangka masa yang panjang, jadi badan akan mendapat
bekalan tenaga yang optimum untuk tempoh masa yang panjang.
- ESP mengandungi Isoflavone yang
terbukti secara klinikal bolehmengurangkan hot flushes di
kalangan wanita menopause,menurunkan kadar kolesterol dalam
darah dan mencegah osteoporosis.
- Ia adalah sesuai untuk semua
peringkat umur dari kanak-kanak sehingga ke golongan warga tua.
- Rasanya sedap dan berkrim disukai
semua :)
Berikut adalah kajian
klinikal berkenaan isoflavone ::
- http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2002/03000/Benefits_of_Soy_Isoflavone_Therapeutic_Regimen_on.5.aspx
- http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=196896
Adakah ESP
halal?
Berikut adalah pengesahan HALAL bagi ESP dan semua produk Shaklee corporaton.
Sekarang, anda jangan ragu-ragu lagi tentang ESP. Order sekarang dan dapatkan harga istimewa sepanjang Oktober.
Untuk maklumat lanjut pm/sms 0173725667.
No comments:
Post a Comment