Apa yang Anda Cari ?

Thursday, 10 May 2012

GLA COMPLEX - KEBAIKAN UNTUK WANITA

GLA Complex
GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid adalah kandungan penting dalam EPO. Walau bagaimanapun, Shaklee telah pun mengekstrakkan GLA daripada EPO untuk terus digunakan oleh badan, jadi ia lebih cepat berkesan. Shaklee GLA juga mengandung vitamin E & minyak biji bunga matahari yang membantu mencantikkan kulit si pengamalnya. Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.

Kenapa pilih GLA complex?
GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.
GLA juga berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.
 

GLA Complex- Untuk wanita, GLA Complex berperanan dalam:
 •       Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
 •       Membantu meningkatkan kesuburan Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
 •       Membantu dalam menangani menopus
 •       Menguatkan kuku dan rambut
 •       Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
 •       Membantu menangai ekzema
 •       Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
 •       Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
 •       Menguatkan imuniti tubuh
 •       Memperlahankan proses penuaan
 •       Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
 •       Mengawal kencing manis dan darah tinggi
 •       Mengawal kolesterol Untuk fungsi saraf
GLA dan KANSER.
Kebaikan GLA dan salah satunya ialah membantu menambahkan kekuatan pelekatan sel(cellular “glue” ) yang dipanggil E-cadherin. Jom ikuti penerangannya.
GLA (Gamma Linolenic Acid) merupakan sejenis Asid Lemak Perlu(Essential Fatty Acid (EFA)). “PERLU” bermaksud, badan kita tidak boleh menghasilkannya, dan kita perlu dapatkan sumber tersebut daripada makanan harian.
Sumber GLA sepatutnya terhasil daripada minyak sayuran dalam diet kita. Masalahnya, disebabkan minyak sayuran ini juga dihasilkan daripada pelbagai peringkat proses, nilai sebenar GLA yang terhasil tidaklah menepati piawai yang sepatutnya. Maka, pengambilan minyak sayuran yang tidak diproses, ataupun, pengambilan makanan tambahan (supplement) GLA adalah sangat penting! 
Salah satu peringkat paling merbahaya bagi penyakit kanser ialah metastasis, iaitu penyebaran sel kanser ke organ lain. GLA telah terbukti mampu menghalang penyebaran ini dalam sesetengah kes kanser dengan membantumenambahkan kekuatan pelekatan sel(cellular “glue” yang dipanggil E-cadherin. 
Maka, E-cadherin akan:
(1) Memegang sel kanser dengan kuatnya di antara satu sama lain.
(2) Dan, menghalang sel kanser dari menjadi longgar, pecah dan tersebar ke sel lain.
Di dalam satu kajian mengenai sel kanser, GLA telah ditambah ke dalam pelbagai jenis kultur sel kanser manusia. E-cadherin (gam kepada sel kita!), telah bertambah di bahagian sel kanser di kolon, payudara, melanoma dan hati dalam hanya 24 jam sahaja!!! Ini bermakna, sel-sel ini telah melekat bersama, tidak menjadi longgar dan pecah seterusnya menempelkan dirinya ke bahagian organ yang lain!
Sebagai kawalan, satu set kultur sel kanser tanpa GLA diletakkan di tempat berasingan. Amat menakutkan apabila kesemua sel-sel kanser ini telahpun pecah berderai!!!
“Peningkatan E-Cadherin di dalam sel manusia membuktikan kehadiran bahan anti-kanser di dalam GLA.” -Dr. W.G. Jiang, chief author of the study.
Saya sangat mencadangkan agar GLA (di Shaklee dipanggil Shaklee GLA Complex) dijadikan suplemen harian. Kita tidak tahu samada kita mempunyai kanser ataupun tidak, bukan?
Andaikan sahaja anda sebenarnya mempunyai sel kanser…
Bukankah sesuatu yang menggembirakan hati apabila tiba masanya anda menyedari hakikat bahawa anda mempunyai sel kanser, dan doktor menyatakan, “Anda sebenarnya mempunyai sel kanser. NAMUN, sel kanser tersebut berjaya dibendung dan tidak merebak ke tisu-tisu lain. TAHNIAH!”
Kanser merupakan satu penyakit yang sangat serius. Marilah kita sama-sama berusaha untuk mengambil langkah berjaga-jaga seoptimum yang boleh. Insya Allah…