Wednesday, 30 January 2013

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER SEBANYAK YANG MAMPU

Malam tadi, tengah buat2 blogwalking terjumpa satu blog yang ada satu entry ni agak menarik minat blogger2 semua. tajuk entry ni : 
Segmen: Jom Tambah follower Sebanyak Yang mampu
Menarik kan? Blogger yang tak mau ada banyak follower...
Jom kita semua join segmen  Jom Tambah Follower Sebanyak Yang Mampu ini yang di create oleh Blogger Yaya. Kalau korang rajin meh la letak link korang kat ruangan komen bawah entry saya ni.... Senang sikit aku nak blogwalking kat Blog korang. Jangan lupa FOLLOW blog saya ni ye!



Apa-apa pun segmen ni yang penting nya boleh jadi ruangan untuk kenal-kenal dengan blogger yang ada. Al-maklum la, kite ni perlu lah support menyaport betol x?? korang ajak la kawan-kawan join sekali k.. 
Bukan susah pun nak join. Apa yang penting jom kita BlogWalking!!!

Nak Join???

klik SINI
Segmen ini akan Berakhir: 15 Februari 2013


Nak mengambil suplement/vitamin untuk amalkan gaya hidup sihat pun boleh contact saya....
saya merupakan pengedar sah shaklee...
Harga TERBAIK!!!!!! untuk rakan2 blogger...
PM/SMS 0173725667 

Tuesday, 29 January 2013

OMEGA GUARD SHAKLEE

Terdapat tiga jenis asid lemak yang merujuk kepada Omega-3, iaitu:

  • ALA (alfa-linolenik asid), 
  • EPA (eicosapentaenoic) dan 
  • DHA (asid docosahexaenoic). 

Memang susah nak menyebutnya tapi ketahuilah ketiga-tiga mereka adalah amat penting untuk kesihatan kita. Omega-3 adalah asid lemak yang penting dan perlu untuk kesihatan. Omega 3 mesti dimasukkan kedalam dalam diet seharian kita kerana tubuh manusia tidak boleh mengeluarkan asid lemak ini dengan sendiri. Tetapi apa sebenarnya kegunaan omega-3 dan apa yang omega-3 ini lakukan untuk kesihatan manusia?

Penyelidikan secara meluas telah menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 dapat mengurangkan keradangan, membantu untuk mencegah penyakit radang seperti penyakit jantung dan artritis. Selain itu, omega-3 juga penting untuk otak, yang memberi kesan kepada tingkah laku dan fungsi kognitif, dan adalah sangat perlu kepada ibu mengandung untuk perkembangan janin. 

Menurut University of Maryland Medical Center (UMM), omega-3 juga boleh:


  • Meningkatkan kesihatan arteri dengan membantu untuk mengurangkan pembentukan plak dan darah beku dalam arteri yang membawa kepada otak.
  • Memperbaiki tahap kolesterol dengan merendahkan trigliserida dan meningkatkan tahap HDL (kolesterol baik). Manfaat ini datang daripada DHA dan EPA.
  • Meningkatkan kesihatan sendi dengan mengurangkan kelembutan sendi dan kekejangan yang dikaitkan dengan artritis dan osteoartritis.
  • Meningkatkan kesihatan tulang dengan memberi kesan positif pada tahap kalsium dalam badan, mengurangkan kejadian kehilangan/kerapuhan tulang.
  • Meningkatkan kesihatan mental dengan membantu melindungi sel-sel saraf di dalam otak, membenarkan sel-sel saraf berkomunikasi lebih baik dengan satu sama lain. Orang yang kekurangan omega-3 boleh mengalami kemurungan, gangguan bipolar, skizofrenia, gangguan makan, dan ADHD.
  • Meningkatkan kesihatan kulit dengan membantu untuk mengurangkan gejala-gejala yang berkaitan dengan masalah kulit seperti jerawat dan psoriasis.
  • Meningkatkan kesihatan usus dengan mengurangkan keradangan usus, membantu mengurangkan gejala penyakit Crohn dan kolitis ulser.
  • Meningkatkan kesihatan paru-paru dengan mengurangkan keradangan dalam penyakit seperti asma. 
  • Meningkatkan kesihatan haid dengan mengurangkan kesakitan yang dikaitkan dengan PMS dan haid.
  • Membantu mencegah kanser. Kanser kolon, payudara dan prostat semuanya telah dikaitkan dengan pengambilan omega-3 yang rendah.
  • Meningkatkan kesihatan wanita hamil dan perkembangan anak mereka. DHA penting untuk pembangunan visual dan neurologi pada bayi.
MARI KITA BERKENALAN PULA DENGAN OMEGA GUARD SHAKLEE...
Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair 
    sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik. 

3. Omega 3  dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari 
    ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-
    satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 
    semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal 
    berteknologi terkini

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask 
    omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, 
    merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.


26 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee:
1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan 
      otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE 
      (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-

- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?
1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan anak
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu Hamil
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus


Untuk mendapatkan Omega Guard Shaklee atau mana2 produk Shaklee, berhubung terus dengan saya di 0173725667 atau email ke tollgategirl@yahoo.com

Monday, 28 January 2013

PERFORMANCE DRINK MINUMAN PENAMBAH TENAGA



Minuman Hidrasi Tulen - Sebelum, Semasa dan Selepas latihan

Penghilang dahaga untuk si JUARA
Penyahhidratan merupakan penyebab biasa bagi kelesuan dan tahap pencapaian yang kurang memberangsangkan bagi para atlet. Shaklee Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air.  Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain.

Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari   dengan campuran unik karbohidrat kami  dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.


Shaklee menggelarkannya "PERFORMANCE DRINK" ialah kerana telah terbukti di makmal (ujian makmal bersama-sama high-level athletes) bahawa:

  1. Meminimumkan kehilangan cecair untuk memantapkan hidrasi badan. Kurang rasa haus.
  2. Mengalirkan elektrolit sepenuhnya ke seluruh badan, termasuklah kalsium & magnesium (tiada pada minuman isotonik jenama lain).
  3. Menstabilkan paras glukosa di dalam darah untuk mengekalkan tenaga berterusan, serta menambah stamina.



Performance Drink ini sesuai diambil ketika :

  • cuaca panas melampau (badan dehydrated)
  • badan tidak sihat (demam/ selesema/ cirit-birit)
  • beriadah
  • dan lain-lain lagi.


Golongan yang sesuai mengambil Performance Drink:

  • Mereka yang aktif bersukan .
  • Mereka yang berpuasa (diambil semasa sahur dan berbuka).
  • Mereka yang menghidap gout.
  • Ibu yang menyusukan anak.
  • Ibu hamil yang mengalami muntah kronik (terutama muntah air) akibat dari morning sickness, dan tiada selera makan.
  • Mereka yang kurang minum air.
  • Mereka yang kerap sakit kepala.
  • Bila rasa nak demam, atau sedang demam.
  • Kanak-kanak yang demam.
  • Menggantikan minuman ringan terutama yang berkarbonat (kerana Performance Drink tiada karbonat!)

ZINC COMPLEX


Zink merupakan mineral penting yang merangsang kira-kira 100 enzim dalam badan. disini, saya senaraikan 17 kelebihan dan kegunaan zink:


  • Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.
  • Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
  • Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
  • Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
  • Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
  • Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
  • Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
  • Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
  • Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
  • Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
  • Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
  • Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
  • Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
  • Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
  • Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
  • Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
  • Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
Walaupun jumlah sebenar zink yang diperlukan untuk menyokong badan manusia adalah agak kecil, kesannya pada badan adalah sangat besar.


Sumber Zink

Zink hadir dalam pelbagai jenis makanan yang diambil oleh orang ramai setiap hari. Makanan yang kaya dengan zink adalah tiram. Selain tiram, zink  boleh didapati dala daging merah, ayam, makanan laut, bijirin penuh, bijirin yang diperkaya kacang dan juga produk tenusu.

Penyerapan zink yang lebih tinggi boleh didapati dari protein haiwan, berbanding dengan protein tumbuhan. Satu elemen yang hadir dalam keseluruhan bijirin, roti, bijirin dan kekacang yang dipanggil phytate juga boleh mengurangkan penyerapan zink.


Zink dan Badan Manusia

Dalam tubuh manusia yang purata, terdapat kira-kira 2 hingga 3 gram zink. Kebanyakan ini ditemui dalam tisu otot dan tulang. Secara umumnya, kebanyakan orang dewasa tidak memerlukan suplemen zink jika mereka makan makanan yang sihat dengan sayur-sayuran, buah-buahan dan beberapa sumber protein.

Lelaki memerlukan lebih zink daripada wanita, sebagai mineral dikeluarkan apabila seorang lelaki berejakulasi. Lelaki yang lebih aktif secara seksual memerlukan lebih zink, kerana air mani mengandungi zink yang tinggi.

Anda berminat nak cuba suplemen zinc dari jenama Shaklee?

Nutrition Fact: Sebiji Zinc Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian). dan oh ya Zinc bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut tetapi ia dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan*
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



Wednesday, 23 January 2013

VITAMIN E SHAKLEE


Vitamin E adalah vitamin larut lemak. Vitamin E merupakan vitamin antioksidan yang aktif. Namun begitu, kehadiran Selenium di dalam Vitamin E, meningkatkan potensi kefungsian Vitamin E itu sendiri. Kedua duanya bersifat antioksidan di mana ianya bekerjasama untuk melambatkan penuaan.

Inilah istimewanya Vita-E Complex keluaran SHAKLEE. Mengandungi Vitamin E semulajadi bersama-sama Selenium.  


Basically antara garis panduan utk memilih Vitamin E adalah:

  1. Pilih Vitamin E yg bersumber semulajadi ( boleh lihat pada label.. ada huruf d kecil (d-alfa tocoferol) menunjukkan ia sumber semulajadi. satu huruf 'l' or 'dl' menunjukkan ia sumber tiruan or kimia)
  2. Cari perkataan mixed tocopherol dalam label
  3. Pilih Vit E yg berserta selenium
  4. Sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia/tiruan


Antara fungsi Vita-E Complex adalah:

  • Memelihara kesihatan kulit, melambatkan proses penuaan
  • antioksidan yang sangat penting dalam pencegahan kanser dan  penyakit kardiovaskular
  • Bersifat anti-imflammatory
  • Bersifat diuretic, mengurangkan tekanan darah tinggi
  • mengurangkan risiko penyakit katarak
  • Membantu kesuburan lelaki dan wanita
  • Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi ibu2 yang mengandung
  • Menyokong fungsi penghantaran oksigen ke seluruh badan bagi meningkatkan stamina
  • Bekerjasama dengan Vitamin A untuk melindungi paru2 daripada pencemaran udara
  • Mengurangkan risiko masalah jantung dan strok
  • Mengelakkan / mengurangkan masalah darah beku
Makanan yang kaya dengan vitamin E adalah seperti  kacang soya, minyak sayuran, kekacang (walnut, peacan, peanut), telur, bayam dan sayuran hijau




* 400 IU Vitamin E dari sumber semulajadi.
* 10 mcg Selenium sebagai pelengkap bagi menyempurnakan aktiviti vitamin E.
* Grape Seed Extract



Tentu ramai yg nak tahu.. kenapa Shaklee tambah ekstrak biji anggur kat vitamin E tu.. bukan saje suka2 yer... meh kita baca kelebihan grape seed extract (ekstrak biji anggur)..

  • Ekstrak biji anggur mengandungi pelbagai khasiat kesihatan iaitu protien, lipid, karbohidrat dan polifenol
  • Kuasa antioksidan polifenol adalah 20 kali lebih baik dari vit E dan 50 kali lebih baik daripada vitamin C .. dlm erti kata lain minyak biji anggur ni amat berkesan mengatasi masalah kanser serta amat baik utk awet muda dan utk memelihara kecantikan  dan yg best grape seed extract terbukti berkesan menguatkan sistem imun badan, menurunkan paras kolestrol, menghalang pembentukan darah beku, melegakan masalah berpunca daripada urat timbul ..
  • Melambatkan penuaan.
  • Salah satu phenol yang ditemui dalam biji anggur ialah OPC (oligomeric Proanthi Cyanidin) ni lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yg lain). OPC ni memelihara tubuh dari penuaan sebelum masanya..OPC juga terikat dengan kolagen. Senang cerita, procyanidin ini juga membantu kulit lebih elastik, membuatkan seseorang nampak muda secara semulajadi.
JADI, YANG NAK JAGA KESIHATAN, KECANTIKAN KULIT, ANDA MESTI DAPATKAN VITAMIN E YANG TERBAIK IAITU VITAMIN E COMPLEX SHAKLEE...






Friday, 18 January 2013

20 REASON PEOPLE HAVE A SEX


Stressed out? Have sex. Stress reduction is one of the leading reasons Americans, particularly men, say they have sex, says Richard Caroll. The review, published online in Sexuality & Culture, shows other most frequently cited reasons for having sex include:

VITAMIN CINTA


Vitamin Cinta??? Vitamin Cinta pun ada?
Iyer..Ada....Vitamin Cinta itu ialah Vitamin E. 

Vitamin E Shaklee ini mengandungi alpha tocopherol (bukti ianya ASLI) dan beserta dengan selenium untuk memastikan penyerapan berlaku dengan lebih baik.

Nak tahu kenapa dipanggil Vitamin Cinta? 

BABIES and ECZEMA

Baby eczema can look a little scary when the red, crusty, almost blistery-looking patches show up on baby's skin, often during their first few months.

Yet baby eczema is not only common, it's also very treatable, and many infants do outgrow it. Not sure if your baby's itchy, irritated rash is eczema? These questions and answers can help you understand what to look for.

What Does Baby Eczema Look Like?

Baby eczema (also called infant eczema or atopic dermatitis) appears in about 10% to15% of children. It shows up as patches of red, leathery, somewhat blistery-looking skin. The skin is almost always tender, itchy, dry, and rough.


While it may appear just about anywhere on baby's body, eczema most often occurs on baby's cheeks, and at the joints of their arms and legs.

Infant eczema can be easily confused with cradle cap, another red, scaly rash of infancy. Cradle cap generally clears up by eight months, and usually appears on the scalp, sides of the nose, eyelids and eyebrows, and behind the ears.

Tuesday, 15 January 2013

MENGURANGKAN RISIKO UNTUK PENYAKIT JANTUNG




Mengekalkan jantung yang sihat dan kuat boleh mengurangkan risiko anda untuk mendapat penyakit jantung. Ia tidak menjadi sukar jika anda mengikuti beberapa garis panduan.
kesihatan jantung
Kehilangan berat badan. Dua pertiga daripada rakyat Amerika mempunyai berat badan berlebihan atau obes. Menurunkan berat badan yang berlebihan dapat membantu jantung? Jawapannya adalah YA!

Menurut kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam American Journal Fisiologi anda boleh memperbaiki cara fungsi jantung anda dengan hanya kehilangan 12% daripada berat badan anda, sama ada melalui pemakanan, senaman atau kedua-duanya.

Anda boleh mempunyai jantung yang lebih muda hanya dengan menurunkan berat badan anda yang berlebihan.

Monday, 14 January 2013

KANSER PROSTAT DAN TUMOR AGRESIF

Scientists at MU have found that treatment with a compound found in grape skins and red wine could increase the chances of a full recovery from all types of prostate cancer, including aggressive tumors. (Credit: Image courtesy of University of Missouri-Columbia)

November 9, 2012 - Resveratrol, sebatian/kandungan yang biasanya ditemui dalam kulit anggur dan wain merah, telah menunjukkan mempunyai beberapa kesan yang baik ke atas kesihatan manusia, termasuk kesihatan kardiovaskular dan pencegahan strok. Kini, University of Missouri penyelidik telah mendapati bahawa kompaun boleh membuat sel-sel tumor prostat lebih terdedah kepada rawatan radiasi, meningkatkan peluang pemulihan penuh daripada semua jenis kanser prostat, termasuk tumor agresif.

Friday, 11 January 2013

OSTEMATRIX SHAKLEE MENJAGA TULANG DAN GIGI ANDA


Kita biasa dengar bahawa kalsium melindungi tulang dan segelas susu dipenuhi dengan kalsium, tetapi apa yang anda benar-benar tahu tentang nutrien penting ini? Kebanyakan orang mungkin tidak sedar bahawa kalsium adalah mineral yang paling banyak di dalam badan kita. Kalsium bukan sekadar menguatkan tulang dan gigi anda.


Kalsium: Baik untuk Tulang & Gigi


Kalsium mungkin paling dikenali untuk menguatkan tulang dan gigi. Malah, kebanyakan kalsium dalam badan kita disimpan di dalam tulang dan gigi. Tulang menjalani proses biasa iaitu pecahan dan pembentukan semula, dan kalsium membantu untuk membina tulang baru.

Mendapat kalsium yang cukup adalah penting untuk menjaga tulang anda supaya kuat sepanjang hayat, terutama semasa zaman kanak-kanak, dimana tulang sedang berkembang. Ia juga penting pada warga tua, apabila tulang mula memecah lebih cepat daripada membinanya semula. Tulang yang lama menjadi lebih rapuh dan mudah patah - keadaan ini dipanggil osteoporosis.


Kalsium juga memainkan peranan penting dalam beberapa fungsi badan lain, termasuk:

Wednesday, 9 January 2013

MENJADI AHLI SHAKLEE

Ramai ingin tahu tentang kelebihan menjadi ahli Shaklee. Iyelah, dah beli tiap-tiap bulan, kenapa tidak anda mendaftar sahaja untuk menjadi ahli Shaklee, betul kan? Sebelum tu, pasti anda nak tahu apakah faedah berdaftar sebagai ahli Shaklee ni.

Antara keistimewaannya:



  • Pembelian produk dengan harga ahli.
  • Nikmati offer bulanan Shaklee.
  • Kumpul points dan tunggu cek/cash anda tiba!

Menarik kan? Yang bestnya tak perlu nak ada minimum purchase untuk maintain membership... Kecuali lah kalau dah 2-3 tahun tak beli apa2.. itu kemungkinan membership pun dah tak valid. Tapi saya percaya bila dah kenal & yakin dengan Shaklee memang tak berpaling dah pada produk lain especially yang kat kedai2, sebab:

PERKARA ASAS UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN

Masa untuk membuat beberapa perubahan dalam diet anda?
Jika YA, periksa perkara2 dibawah ini dahulu.


Memutuskan berapa banyak berat yang perlu anda kurangkan?

Berapa Berat Anda yang sepatutnya?

Bergelut dengan berat badan yang berlebihan dan rasa kecewa? Belajar dan ketahui dengan menurunkan 10% daripada berat badan anda, anda akan mendapat banyak faedah dan kebaikan untuk kesihatan anda.


Adakah Matlamat Penurunan Berat Badan Anda realistik?

Belajar mengapa mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan adalah yang terbaik untuk hasil jangka panjang. Cari bagaimana untuk mengubah tabiat lama kepada tabiat baru seperti kurang makan dan menjalankan lebih aktiviti fizikal, untuk mengurangkan berat badan.


Bagaimana untuk Kurangkan Berat Badan dngan Cepat

Tuesday, 8 January 2013

APA ITU TEKANAN DARAH TINGGI


Apakah itu Tekanan Darah Tinggi?

Tekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertension, penyakit kardiovaskular yang paling biasa.

Tekanan darah merujuk kepada daya darah menolak ke arah dinding arteri kerana ia. Seperti udara di dalam tayar atau air di dalam hos, darah mengisi arteri kapasiti tertentu. Sama seperti udara yang terlalu banyak tekanan boleh merosakkan tayar atau terlalu banyak air menolak melalui hos taman boleh merosakkan hos, tekanan darah tinggi boleh mengancam arteri yang sihat dan membawa kepada keadaan yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung dan strok.


From symptoms to treatment to prevention
tekanan darah

Hipertension adalah punca utama strok dan punca utama serangan jantung. Di Amerika Syarikat sahaja, lebih daripada 30% daripada orang dewasa Amerika mempunyai tekanan darah tinggi. Presiden Persatuan Hipertensi Malaysia (PHP), Dr Azani Mohamed Daud berkata, dianggarkan sebanyak 0.97 bilion orang mengidap tekanan darah tinggi di seluruh dunia.  Jumlah itu dijangka meningkat kepada 1.56 bilion orang menjelang tahun 2025. Walau bagaimanapun, hanya 35.8 peratus yang prihatin bahawa mereka mempunyai hipertensi.  Namun begitu, yang lebih membimbangkan lagi adalah daripada 4.8 juta rakyat Malaysia yang mengidap penyakit hanya lapan peratus daripada mereka dapat dapat mengawal tekanan darah mereka supaya berada dalam julat yang boleh diterima.

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda mungkin akan mengetahui tentang hal itu semasa pemeriksaan rutin. Atau, anda mungkin telah menyedari masalah ketika mengambil tekanan darah anda sendiri. Pastikan untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mengesahkannya, dan mengambil peluang untuk belajar apa yang anda boleh lakukan untuk membawa tekanan darah anda di bawah kawalan.

Bagaimana Tekanan Darah Diukur?

Dua bacaan akan keluar apabila anda membuat bacaan tekanan darah. Yang pertama dan yang lebih tinggi antara dua adalah ukuran tekanan sistolik, atau tekanan dalam arteri apabila jantung berdegup dan mengisinya dengan darah. Nombor kedua mengukur tekanan diastolik, atau tekanan dalam arteri apabila jantung terletak di antara denyutan.

Tekanan darah yang normal meningkat beransur-ansur dari kira-kira 90/60 di kelahiran kepada kira-kira 120/80 bagi orang dewasa yang sihat. Jika seseorang itu mengambil bacaan tekanan darah anda dengan serta-merta selepas anda akan menyampaikan ucapan atau berlari, bacaan pasti akan kelihatan tinggi. Ini tidak semestinya menyebabkan penggera: Ia adalah semula jadi bagi tekanan darah meningkat dan jatuh dengan perubahan dalam aktiviti atau keadaan emosi.

Ia juga normal bagi tekanan darah berbeza-beza dari masa ke semasa. Tetapi apabila tekanan darah kekal tinggi secara konsisten, berbincang dengan doktor anda tentang rawatan. Tekanan darah tinggi secara konsisten memaksa jantung untuk bekerja jauh di luar kemampuan. Selain itu, situasi ini juga akan mencederakan saluran darah, tekanan darah tinggi boleh merosakkan otak, mata, dan buah pinggang.

Orang dengan bacaan tekanan darah 140/90 atau lebih tinggi, diambil sekurang-kurangnya dua kali, dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi. Jika tekanan masih tinggi, doktor anda mungkin akan memulakan rawatan. Orang dengan bacaan tekanan darah 200/130 atau lebih tinggi memerlukan rawatan segera. Orang dengan diabetes dirawat jika tekanan darah mereka meningkat melebihi 130/80, kerana mereka sudah mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit jantung.

Penyelidik mengenalpasti rakyat dengan tekanan darah tinggi sedikit daripada 120/80 sebagai kategori berisiko tinggi untuk mendapat hipertension. Keadaan ini dipanggil pra-hipertension. Pra-hipertensi kini dikenali untuk meningkatkan kemungkinan kerosakan kepada arteri dan jantung, otak, dan buah pinggang, begitu ramai doktor kini mencadangkan rawatan awal, walaupun tidak ada bukti bahawa ini membantu dalam jangka masa panjang.


Walaupun begitu, ramai orang dengan tekanan darah tinggi tidak menyedari bahawa mereka mempunyai keadaan. Sesungguhnya, hipertension sering dipanggil "pembunuh senyap" kerana ia jarang menyebabkan gejala, walaupun ia mengenakan kerosakan yang serius kepada badan. Jika tidak dirawat, tekanan darah tinggi boleh membawa kepada masalah penglihatan, serta kepada serangan jantung, strok, dan lain-lain keadaan yang boleh membawa maut, termasuk kegagalan buah pinggang.

Hipertension juga boleh membawa kepada kegagalan jantung. Pesakit yang mempunyai tekanan darah yang sangat tinggi dikatakan mempunyai hipertension malignan, dengan tekanan diastolik biasanya melebihi 130 atau tekanan sistolik melebihi 200. Hipertension malignan adalah satu keadaan yang berbahaya yang boleh berkembang dengan cepat dan menyebabkan kerosakan organ cepat. Ia memerlukan perhatian perubatan dengan segera.

Mujurlah, tekanan darah tinggi boleh dikawal dengan berkesan. Langkah pertama adalah dengan cara membuat pemeriksaan tekanan darah anda diperiksa secara berkala.

Siapa berisiko mendapat Hipertension?

Tekanan darah tinggi adalah lebih cenderung pada orang yang:

  • Mempunyai sejarah keluarga tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau penyakit kencing manis
  • Adakah lebih 55 umur
  • Mempunyai berat badan berlebihan
  • Adakah tidak aktif secara fizikal
  • Minum alkohol berlebihan
  • Kerap terdedah kepada Asap
  • Makan makanan yang tinggi dalam lemak tepu atau garam
  • Gunakan ubat-ubatan tertentu seperti NSAID (ibuprofen, aspirin, contohnya), dekongestan, dan dadah haram seperti kokain
Apakah simptom-simptom yang anda mempunya tenakan darah yang tinggi?

Apakah yang dapat membantu anda untuk menangani masalah tekanan darah tinggi?



Thursday, 3 January 2013

MILIKI KULIT YANG CANTIK DENGAN SKIN CARE SET SHAKLEE


Assalamualaikum~ haa kali ni kite beralih ke blog! Shaklee , familiar brand to people all over the world ! heee~ Now sy sendiri tgh amik supplement set D + ESP, ape tu set D, SET KECANTIKAN UOLSSS!
sape taknak cantik? semua orang pun nak cantik, nak kulit putih gebu, takde kesan kesan jerawat ni semua, Bile kulit bersih  confident level pun naikkan ? heee~ Okay meh sini nak cite~



Set kecantikan Shaklee, atau Set D terdiri daripada Vitamin C, B kompleks dan Vitamin E. Setiap satu supplement saling berfungsi dan membantu antara satu sama lain.



Vitamin C - penting untuk pengikatan kolagen

B Kompleks- untuk membantu menaikkan seri muka, membantu untuk saraf yang baik dan untuk mood yang ceria

Vitamin E- Sememangnya sangat bagus untuk kulit yang cantik, mengurangkan inflamasi, mengurangkan bengkak, menyembuhkan luka dan juga baik untuk sistem saraf


Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:

  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri





So sape yang taknak wajah cantik berseri lagi gebusssss ~ wowwww

berminat? boleh sms ke 0173725667 atau boleh email saya tollgategirl@yahoo.com

FAST DELIVERY....

Entry Credit to http://nordnoraa.blogspot.com/
Lagi artikel mengenai penjagaan kulit click here



Ni one of testimoni pengguna SET D Shaklee

Salam semua :)

Saya nak share feedback saya lepas hampir sebulan guna Shaklee trial pack vit b complex, vit c dan vit E + omega guard. Mungkin ada yang ckp saya baru 21, so tak perlu makan suplemen tu, ini. Tapi saya sangat concern mengenai kesihatan sebab prevention is better than cure, isn't? :)

Muka saya jenis combination dan acne prone skin terutamanya kat area dahi. Masa PMS memang stress sebab acne banyak kat area dahi. :( tumbuh bukan main subur, nak hilang memang lama pastu ada tinggal parut. Area pipi pulak kering dan bila saya apply medium coverage foundation, jadi tak rata dan lepas 2 3 jam muka jadi tak best dah.

Alhamdulillah dengan izin Allah, tak sangka nampak kesan dalam masa 2 minggu lepas amalkan Shaklee. PMS bulan ni tak keluar jerawat banyak macam sebelom2 ni, setakat 1-2 tu biasalah kan, yeay! kakak2 pun tegur bila saya lepas pakai foundation, muka nampak glowing dan flawless. :) Padahal pakai medium coverage type foundation je.hihi. Tapi akhir2 ni keluar rumah cuma pakai sunblock dan jarang dah pakai foundation kecuali ada special event je. Less is more :)

gambar kiri masa bulan Feb 2012 dan kanan masa Jun 2012.Mungkin tak banyak changes tapi I’m just sharing :) I’m very happy with my skin now and looking forward to try another Shaklee’s supplements. Thanks to Nadiah Suhaidi for the guidances and advices. :)


Wednesday, 2 January 2013

TINGKAT SISTEM IMUN BADAN


Selalu DEMAM, SELSEMA? Saya akan cadangkan satu produk yang ternayata cukup power untuk menjaga sistem pertahanan tubuh badan anda. Produk itu adalah NutriFeron Shaklee...so no worries on bersin dan selsema di pagi hari...



Apa itu NutriFeron?

NutriFeron adalah supplemen penggalak kepada sistem imun tubuh atau dipanggil immune booster. Ianya merupakan supplemen yang hebat dan effektif, telah menjalani satu set ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.


Siapa yang memerlukan NutriFeron?


  • anda yang ingin kukuhkan sistem imun badan
  • anda yang menghadapi masalah sistem imun badan
  • individu yang mendapati pengambilan Vitamin C (dos lebih) tidak memberi kesan kepada penyakit yang dihadapi
  • anda yang sering demam, selsema dan batuk
  • anda ibu menyusu yang bayinya sering demam, batuk dan selsema

Jom kita baca apa kata penguna NutriFeron


Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk ini, boleh berhubung terus dengan saya di 017-3725667 atau email ke tollgategirl@yahoo.com


11 TIP UNTUK HAMIL DENGAN CEPAT

Merancang Untuk Hamil

Tidak mudah untuk hamil dengan cepat dan kadang kadang ia boleh memberikan tekanan perasaan apabila sanak saudara dan kawan-kawan kerap bertanya soalan yang sama. Tekanan perasaan pula boleh mengurangkan lagi peluang anda untuk hamil. Dalam kebanyakan kes, cuma perubahan kecil sahaja yang perlu dibuat untuk menolong anda hamil dengan cepat.

Sekiranya anda merancang untuk hamil, terdapat 11 tip yang boleh anda amalkan untuk meningkatkan kesuburan anda dan seterusnya hamil dengan lebih cepat.

1. Fahami bagaimana kehamilan terjadi. 
Jika haid anda teratur, setiap pertengahan bulan telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya dalam masa yang sama anda berhubungan, sperma dari faraj akan berenang kedalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di salur peranakan (salur fallopian). Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi dan berlakulah kehamilan. Memahami bagaimana sistem reproduksi anda berfungsi menjadikan anda lebih peka kepada faktor faktor kesuburan dan juga memahami mengapa wanita gagal hamil.

2. Jumpa doktor anda. 
Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat diperingkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan salur fallopiananda tidak tersumbat.

3. Dapatkan berat badan yang ideal. 
Sekiranya anda mempunyai berat badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masaalah kepada kesuburan anda. Kawal berat badan dan cuba kira BMI (Body Mass Index) anda. BMI diantara 20-24 menunjukkan berat optimal.

4. Ketahui waktu subur anda. 
Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur. Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda tanda ovulasi yang seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut ditengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu untuk meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.

5. Hubungan seks yang lebih kerap. 
Melakukan seks dengan lebih kerap adalah penting untuk memastikan anda hamil dengan cepat. Seks 3-4 kali seminggu adalah disarankan dan pada hari hari subur, berhubunganlah setiap hari. Sesetengah posisi seks boleh membuatkan anda lebih senang hamil seperti suami berada diatas (missionary position). Posisi ini mungkin yang terbaik untuk mempastikan penetrasi optimal dimana sperma dilepaskan paling rapat dengan servik. Untuk memastikan tiada tumpahan sperma, letakan bantal dibawah punggung anda selama 30 minit atau membiarkan zakar suami berada dalam faraj selama 15 minit selepas ejakulasi.

6. Tingkatkan kesuburan suami. 
Pastikan kesihatan reproduksi suami pada takat optimal dengan mempraktis cara hidup sihat termasuk makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan elak dari sebarang minuman keras. Sekiranya terdapat sebarang isu semasa seks seperti ejakulasi pra-matang, eloklah anda boleh berbincang dengan doktor. Ia mungkin sebab anda lambat hamil.

7. Mengambil multivitamin. 
Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan pengeluaran sperma.

8. Bersenam secara rutin . 
Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.

9. Mengambil makanan yang seimbang. 
Mengawal pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi dan masalah ovulasi pula berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil. PCOS pula dikaitkan dengan masalah kebal terhadap insulin dimana ia akan menambahkan lagi masalah ovulasi anda.Berita baiknya, dengan hanya mengawal diet, kebanyakan wanita PCOS dapat menteraturkan haid mereka kembali seterusnya berovulasi secara semulajadi.
Amalkan memakan lelemak monounsaturated dan kurangkan lemak transfat (yang terdapat pada makanan yang segera)
Lebihkan protin dari sayuran seperti produk soya dan kurangkan makan daging.
Makanan makanan yang berfiber tinggi seperti seperti sayuran dan whole grains seperti oats.
Kurangkan gula dan sebarang karbohidrat termasuk nasi, mee, bihun dan sebagainya.
Kurangkan makanan berasaskan susu seperti ais krim, whole milk dan cheese.

10. Kurangkan tekanan. 
Life is stressful, memang tak logik kalau tiada tekanan dalam hidup ni. Walaubagaimanapun terlalu tertekan dikaitkan pula dengan masalah ketidaksuburan. Cuba buat aktiviti-aktivit ringan yang boleh mengurangkan tekanan anda seperti:

  • Memasak
  • Bersenam
  • Mendengar muzik
  • Membaca dan mendengar audiobooks
  • Manjakan diri anda dengan spa dan rawatan diri
  • Habiskan masa dengan kawan dan keluarga
  • Beromantik dengan suami

11. Jahuhi dadah, merokok dan minuman keras. 
Merokok, mengunakan dadah dan meminum minuman keras bukan sahaja memberi kesan negatif kepada kesuburan malahan meningkatkan risiko keguguran dan komplikasi kehamilan. Pastikan segala ubatan adalah selamat dimakan dan limitkan minuman kopi kepada 2 cawan sehari.

Lagi artikel mengenai kesuburan, klik di sini Bagaimana meningkatkan kesuburan

Kami di Shaklee dapat membantu anda dengan membekalkan suplement, vitamin dan mineral.
Hubungi saya untuk maklumat lanjut tentang suplement yang dapat membantu anda menangani masalah kesuburan, dengan izin Allah.
Berhubung terus dengan saya di 0173725667 atau email ke tollgategirl@yahoo.com

Tuesday, 1 January 2013

TIP MENJAGA KESIHATAN JANTUNG

Banyak penyakit yang boleh meningkatkan risiko untuk anda mendapat serangan jantung atau strok antaranya tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, fibrilasi atrium atau kencing manis . Mengambil tindakan seawal mungkin dapat membantu untuk mengurangkan peluang anda mendapat serangan jantung dan strok.

Set Healthy Circulatory Shaklee dibawa khas dalam membekalkan nutrien yang penting dalam mengekalkan jantung yang kuat dan sihat.

Suplement untuk jantung
Untuk mengekalkan jantung yang kuat dan sihat, anda tidak perlu menunggu sehingga umur anda mencecah 40an atau anda mendapat simptom2 penyakit jantung. 

Amalkan gaya hidup yang sihat dari awal untuk masa depan anda dan keluarga anda.

1. Sedikit latihan setiap hari. 
Senaman yang sederhana dapat mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 30% kepada 50%. Cuba luangkan masa 30 minit untuk senaman aerobik sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Selain itu cuba untuk berjalan kaki selama 15 minit pada waktu pagi dan sebelum makan tengah hari.

2. Tetapkan matlamat yang bersesuaian untuk menurunkan berat badan. 
Jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau obes, anda tidak perlu untuk kurus dengan mendadak untuk mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Ini kerana dengan penurunan 5% hingga 10% daripada berat badan anda sudah dapat menurunkan tekanan darah, tahap kolesterol dan gula dalam darah.

3. Ambil ubat jantung anda. (sekiranya telah disahkan menghidap penyakit jantung)
Satu kajian mendapati bahawa 130,000 rakyat Amerika mati setiap tahun kerana mereka tidak mengambil ubat-ubatan jantung menbgikut apa yang telah doktor mereka sarankan. 

4. Jaga pemakanan.
Makan mengikut diet yang sihat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 24%. Isi pinggan anda dengan pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, ikan, dan daging tanpa lemak.

5. Makan coklat sedikit. ( I LOVE CHOCOLATE)
Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang makan coklat lebih daripada sekali seminggu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak hampir 40%, kencing manis kira-kira 30%, dan strok kira-kira 30%. Sehingga penyelidik menentukan jumlah coklat yang sebenar untuk mengurangkan risiko, sebaiknya ambil coklat dalam kuantiti yang kecil supaya anda tidak mendapat berat badan berlebihan dan akan membuatkan jantung anda bekerja keras.

7. Jangan merokok. 
Merokok secara mendadak meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Anda tidak perlu menjadi antara salah seorang dalam statistik perokok. Setiap tahun, kira-kira 46000 orang mati akibat penyakit jantung yang berkaitan dengan pendedahan kepada asap rokok mereka.

8. Berjumpa la dengan doktor gigi. 
Mencuci gigi anda setiap 6 bulan boleh mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 24% dan strok sebanyak 13%. Seseorang doktor gigi juga boleh melihat tanda-tanda penyakit jantung - seperti gusi bengkak atau gigi longgar.

9. Memberi perhatian kepada gejala/simptom/tanda luar biasa.
Jangan berharap simptom2 anda akan pergi begitu sahaja. Berjumpalah doktor anda untuk sebarang tanda-tanda luar biasa - seperti sesak nafas, perubahan dalam rentak jantung, atau keletihan. Terdapat banyak rawatan awal yang doktor boleh lakukan untuk merawat masalah jantung - sekiranya anda berjumpa dan mendapatkan nasihat doktor.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang suplement Shaklee boleh berhubung terus dengan saya Pengedar sah Shaklee di talian 0173725667 atau email ke tollgategirl@yahoo.com